اگر می‌خواهید درآمد ارزی داشته باشید مهم‌ترین بخش آن داشتن یک رزومه خوب است. رزومه‌ای که شرکت‌ها را مجاب کند تا با شما تماس بگیرند و شما را به مصاحبه دعوت کنند. در این مقاله توضیح می‌دهیم که چگونه رزومه خوبی بنویسید و شانس خود را برای دعوت شدن به مصاحبه بالا ببرید.


رزومه چیست؟

رزومه یک سند رسمی است که تجارب کاری مرتبط، مهارت‌ها، تحصیلات و دستاوردهای قابل توجه شما در آن نوشته شده است. معمولاً رزومه همراه با یک کاور لتر، به شما کمک می‌کند توانایی‌های خود را نشان دهید و کارفرمایان را متقاعد کنید که نیرو مناسبی برای استخدام هستید. در ادامه با بخش‌ها مختلف رزومه آشنا می‌شویم و توضیح می‌دهیم هر بخش را چگونه بنویسید تا شرکت‌های بیشتری با شما برای مصاحبه تماس بگیرند.

یک رزومه شامل:

  1. اطلاعات تماس
  2. درباره من
  3. تجربیات کاری
  4. تحصیلات
  5. مهارت‌ها
  6. زبان

در ادامه توضیح می‌دهیم که در هر بخش باید چه مواردی را بنویسید و از نوشتن چه چیزهایی خودداری کنید.



اطلاعات تماس

در این بخش باید نام و نام‌خانوادگی، عنوان شغلی، شماره موبایل، آدرس ایمیل و موقیت مکانی خود را بنویسید.

نکات مهمی که باید در این بخش رعایت کنید:

  1. عنوان شغلی که در آن فعالیت می‌کنید و می‌خواهید استخدام شوید را بنویسید.
  2. یک ایمیل کاری داشته باشید و از آن ایمیل در رزومه استفاده کنید. بهتر است ایمیل ترکیبی از نام و نا‌م‌خانوادگی شما باشد.
  3. در بخش موقعیت مکانی، کافیست کشور و شهرتان را بنویسید و نیازی به نوشتن آدرس دقیق و جزئیات آدرس مثل خیابان و پلاک نیست.
  4. از گذاشتن عکستان خودداری کنید زیرا ممکن است منجر به قضاوت اولیه شود. در صورت نیاز در جلسه مصاحبه و یا از طریق پروفایل لینکدین می‌توانند شما را ببینند. البته این به تصمیم شما بستگی دارد اما بهتر است از گذاشتن عکستان در رزومه خودداری کنید.

در این بخش علاوه بر موارد بالا می‌توانید آدرس پروفایل لینکدین، وب‌سایت شخصی و لینک‌های مفیدی که می‌توانند به ارزیابی بهتر شما کمک کند را قرار دهید. برای مثال اگر دیزاینر هستید می‌توانید لینک پروفایل دریبل (dribbble.com) و بیهنس (behance.net) را قرار دهید.

درباره من

در این بخش باید به طور خلاصه درباره شغل و فعالیتتان توضیح دهید به طوری که چکیده و خلاصه‌ای از رزومه شما باشد.

در این بخش بهتر است به این سه مورد اشاره کنید.

  1. عنوان شغلی و تعداد سالی که در آن تجربه دارید.
  2. یک یا دو دستاورد یا مسئولیت اصلی که داشته‌اید.
  3. اشتیاق یا هدف مورد انتظارتان از کار کردن را بنویسید.


تجربیات کاری

مهم‌ترین بخش رزومه، تجارب و سوابق کاری است. در این بخش باید تجارب کاری خود را بنویسید. هنگام نوشتن این بخش توجه کنید که از آخرین شغلی که داشته‌اید شروع کنید و به عقب بروید. تجارب کاری‌ای را بنویسید که به دنبال شغل در آن زمینه هستید و از نوشتن تجارب نامرتبط خودداری کنید. برای مثال اگر می‌خواهید در زمینه برنامه‌نویسی فعالیت کنید، نوشتن تجاربتان در زمینه فروش نمی‌تواند در این زمینه مفید باشد.

برای هر تجربه کاری این موارد را بنویسید.

  • عنوان شغلی
  • اسم شرکت و موقعیت مکانی
  • بازه زمانی فعالیت و مدت همکاری
  • مسئولیت‌ها و دستاوردها


نکته بسیار مهم نوشتن مسئولیت‌ها و دستاوردهاست. چند مورد از مسئولیت‌های مهم به همراه دستاوردهایتان را ذکر کنید. اینکه در آن عنوان شغلی چه دستاوردهایی داشته‌اید بسیار مهم است.


نمونه تجربیات کاری


تحصیلات

در این بخش مدرک تحصیلی، نام دانشگاه یا موسسه آموزشی و بازه زمانی‌ای که تحصیل کرده‌اید را بنویسید. از آخرین مدرک تحصیلی‌ای که کسب کرده‌اید شروع کنید و در صورتی که مدرک دانشگاهی دارید نیازی به نوشتن مدرک دیپلم نیست. به ترتیب مدرک تحصیلی، نام دانشگاه یا موسسه آموزشی و بازه زمانی را بنویسید.


مهارت‌ها

در این بخش مهارت‌ها و توانایی‌هایتان را بنویسید. مهارت‌ها به دو دسته مهارت‌های نرم و مهارت‌های سخت دسته‌بندی می‌شوند.


مهارت‌های نرم

مهارت‌های نرم مهارت‌های غیرفنی هستند که به رفتارهای شما مربوط می‌شوند. مهارت‌های نرم شامل نحوه تعامل شما با همکاران، نحوه حل مشکلات و نحوه مدیریت کارتان می‌شوند. شما برای همکاری با افراد دیگر به مهارت‌های نرم نیاز دارید.

مهارت‌های نرم در مشاغل مبتنی بر مشتری بسیار مهم است. این کارکنان به طور مستقیم با مشتریان در تماس هستند. برای اینکه بتوانید به یک مشتری گوش دهید و خدمات مفیدی به مشتری ارائه دهید، به مهارت‌های نرم نیاز دارید.



مهارت‌های سخت

مهارت‌های سخت شامل مهارت‌هایی است که برای یک شغل مورد نیاز است. این مهارت‌ها شامل مهارت‌های فنی مورد نیاز برای انجام وظایف خاص و تخصص لازم برای انجام موفقیت‌آمیز یک کار است. شما باید علاوه بر نوشتن مهارت، میزان تسلطتان را نیز بنویسید.

میزان تسلط به سه دسته، مبتدی، متوسط و پیشرفته تقسیم می‌شود.

  1. مبتدی: آشنایی اولیه با آن مهارت دارید و توانایی زیادی در آن زمینه ندارید.
  2. متوسط: از مهارتتان در محیط کاری استفاده می‌کنید و در آن زمینه تجربه دارید.
  3. پیشرفته: مهارت بالایی دارید و تجربه زیادی در آن مهارت دارید.

در ابتدا مهارت‌های سخت را بنویسید و سپس مهارت‌های نرم را بنویسید. در مورد میزان مهارتتان کاملا صادق باشید و حقیقت را بنویسید زیرا حتی اگر در مصاحبه قبول شوید طی مدتی که آزمایشی کار ‌می‌کنید به خوبی سطح تسلط و مهارت‌های شما مشخص می‌شود.

نمونه


زبان

برای مشاغل بین‌المللی شما به زبان انگلیسی برای برقراری ارتباط نیاز دارید. در این بخش شما باید زبان و میزان تسلطتان را بنویسید.

میزان تسلطتان به زبان را اینگونه تعیین کنید.

  1. زبان مادری (Native)
  2.  روان (Fluent)
  3. مسلط (Proficient)
  4. متوسط (Intermediate)
  5. ابتدایی (Basic)


نکاتی که باید به آن توجه کنید

1. سعی کنید رزومه شما یک صفحه باشد.

طبق آمار به طور میانگین فقط 6 ثانیه رزومه شما دیده می‌شود. ممکن است برای یک پوزیشن شغلی رزومه‌های زیادی فرستاده شود و فرصت کافی برای مطالعه کامل رزومه شما وجود نداشته باشد.

2. فضای سفید

در رزومه خود به فضای سفید توجه داشته باشید. اگر از رزومه‌سازها یا فایل‌های ورد آماده استفاده می‌کنید، معمولا فضای سفید در نظر گرفته‌اند. توجه کنید که حاشیه‌ها 1 تا 3.5 سانتی‌متر فاصله داشته باشد.

3. فونت مناسب

از فونت‌های خوانا و رسمی استفاده کنید.

4. فرمت رزومه

رزومه خود را با فرمت پی‌دی‌اف ارسال کنید و تا حد امکان حجم آن را پایین نگه دارید.